کانون توسعه شایستگی‌های بین‌المللی (کاتوشابی)

شایستگی‌ چیست؟

واژه شایستگی اولين بار در سال ۱۹۷۳ در مقاله‌ای توسط مك‌‌كللند وارد ادبيات مديريت گرديد. پروفسور مک‌کللند روان شناس دانشگاه هاروارد در اوایل دهه‌ی ۱۹۷۰ در مقاله‌ای با عنوان آزمون ترجیح شایستگی بر هوش نشان داد، آزمون هوش، پیش بینی کننده‌ی ضعیفی برای توفیق فرد در شغل است؛ از این رو، او شایستگی‌ها را ملاک گزینش توصیه کرد.

شایستگی‌ شغلی چیست؟

شایستگی مجموعه دانش، مهارت‌ها، خصوصیات شخصیتی، علایق، تجربه‌ها و توانمندی‌های مرتبط با شغل که دارنده آن‌ها را قادر می‌سازد در سطحی بالاتر از حد متوسط به ایفای مسئولیت بپردازد. در واقع شایستگی‌ها الگویی را ارائه می‌کنند که نشان دهنده‌‌‌ی فرد با عملکرد برتر در شغل محوله است.

عناصر ارزیابی شایستگی شغلی

شايستگي‌ها، به رفتارهاي هدفمند دلالت دارد که شامل عناصر ذيل است:

  • دانش و آگاهی‌ها: معلومات شغلی، اطلاعات و تخصص مرتبط با شغل؛
  • قابليت‌ها يا مهارت‌ها: توانایی انجام کارهای مرتبط با اهداف شغلی؛
  • نگرش‌‌ها و ارزش‌ها: ترجيحات و يا مفروضات ذهنی فرد؛
  • ويژگی‌ها: خصوصيات شخصیتی و نحوه واکنش به شرايط و افراد؛
  • انگيزش: سائقه‌های درونی و اشتياق برای اقدام؛

شایستگی‌ها را می‌توان به کوه یخ تشبیه کرد، بخشی از شایستگی‌ها شامل دانش و مهارت‌ها مشهودترند و به سرعت دیده می‌شوند و قابل ارزیابی هستند، اما بخشی مثل خصوصیات شخصیتی، انگیزه‌ها و استعدادها کمتر مشهودند و برای کشف آنها باید زمان بیشتری صرف کرد و از ابزارهایی نظیر کانون ارزیابی و توسعه استفاده نمود. که طی آن با کمک مجموعه تمرین‌های شبیه سازی و آزمون‌های متناسب، میزان یک شایستگی در افراد مورد ارزیابی و سنجش قرار می‌گیرد.

کانون توسعه شایستگی‌های بین‌المللی (کاتوشابی)

پس از حدود دو دهه همکاری و تجربه ظرفیت‌سازی در سازمان‌های بین‌المللی متعدد از جمله؛ فدراسیون بین المللی مهندسان مشاور(فیدیک) www.fidic.org ، فدراسیون جهانی سازمان‌های مهندسی (ووفیو) www.wfeo.org ، و فدراسیون مشاوران کشورهای اسلامی (اف سی آی سی)www.thefcic.org ، در سال 1400 جواد حداد به طور جدی مصمم به بهره گیری از این تجارب شده و برنامه مبسوطی را با همکاری متخصصان داخلی و بین‌المللی در این خصوص تدوین نمود. بازوی اجرایی این برنامه، کانون توسعه شایستگی‌های بین‌المللی (کا تو شا بی)، نام گرفت. محورهای کاری این کانون مشاوره | ارزیابی | آموزش | الگویابی تعیین شده و برنامه‌هایی مانند “ایجاد مدل شایستگی استاندارد بین‌المللی”، “ارزیابی شایستگی‌های موجود”، و “ایجاد نظام بین‌المللی شایستگی محور” در سازمان‌ها، شرکت‌ها، و موسسات در دستور کار قرار داده شد.

آکادمی کاتوشابی

در محورهای آموزش و ارزیابی، جواد حداد با مجوز سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای استان تهران، هم راستا با استانداردهای بین‌المللی، در قالب استانداردهای آموزشی ملی نیز بهره‌برداری نموده است. 

پیمایش به بالا